Zo kun je de verleiding om te kopen weerstaan!

De verleiding om te kopen wat je niet nodig hebt is soms groot. Zowel online, via de televisie en in de etalages worden krijgen we constant koopimpulsen. Zo ga je ermee om en kun je de verleiding om te kopen weerstaan.

Onbewuste impulsen en verleiding om te kopen weerstaan

In onze huidige samenleving krijg je dagelijks honderden prikkels: via reclamefolders, etalages of artikelen op internet. De commercie verpakt boodschappen in allerlei vormen en maten en confronteert Nederlands hier constant mee. Deze (onbewuste) verleidingen kunnen je ertoe aanzetten om een bepaald product aan te schaffen of een bepaalde dienst af te nemen. Zeker wanneer een budget hebt is het niet altijd even makkelijk om dit te laten. In dit artikel geven we tips over het weerstaan van deze verleidingen en hoe je reclame sneller doorziet!

Koopjes en de verleiding om te kopen

Koopjes, aanbiedingen en uitverkoop: het zijn allerlei marketing trucs die je overhalen om iets te kopen, ook als je jezelf had voorgenomen om het niet te doen. De effectiefste manier om de verleiding te weerstaan, is jezelf af te vragen of je het product echt nodig hebt. In veel gevallen heb je al een soortgelijk product, of is de aanbieding bij nader inzien wellicht niet zo interessant als je in de eerste instantie dacht. Neem dus even de tijd om goed te overwegen of je het echt wilt kopen.

Vraag jezelf af of er meer aan de hand is

De sterke behoefte om spullen te kopen, maskeert vaak een ander probleem. Vraag jezelf of er meer aan de hand is. Voel je je ongelukkig, zijn er zaken in je leven die je moet veranderen? Het is beter om het probleem bij de wortel aan te pakken: het doen van een aankoop lost het probleem niet op en geeft alleen tijdelijk een goed gevoel.

Winkelen met kinderen en de verleiding om te kopen

Winkelen met kinderen is leuk, maar kan ook moeilijk zijn. Reclame is niet alleen op volwassenen, maar ook op kinderen gericht. Met als gevolg dat je kinderen van alles willen kopen. Zeuren, schreeuwen of huilen zorgen ervoor dat je je als ouder bezwaard voelt en het item voor je kind koopt. Maar in feite is dat het beoordelen van slecht gedrag. Zorg er daarom voor dat als je gaat winkelen, je duidelijke afspraken hebt met je kinderen. Zorgen dat ze niet moe zijn of hongerig kan ook nog wel eens helpen. Of overweeg ze eens zakgeld te geven: als ze iets willen kopen, zullen ze dat moeten doen van hun eigen zakgeld en dus keuzes moeten maken.

Tips om de verleiding om te kopen te weerstaan

Enkele aanvullende tips die je kunnen helpen:
– Ga nooit winkelen als je honger hebt, moe bent of je down voelt, dit werkt impulsaankopen in de hand
– Doe niet meer dan twee tot drie keer per week boodschappen
– Geef jezelf de tijd om na te denken over een aankoop, om impulsaankopen te voorkomen
– Maak boodschappenlijstjes en wijk daar niet vanaf
– Wees je bewust van reclame
– Verkies ervaringen boven spullen
Hoe voorkom jij dat jouw winkelgedrag uit de hand loopt? Heb jij tips?